Korte keten congres2018-05-08T09:20:59+00:00

Korte Keten Congres, naar een win-win voor supermarkten en lokale producenten

KU Leuven en Rikolto slaan handen in elkaar

Donderdag 3 mei, Leuven

De korte keten is hip. Kleinschalige initiatieven waarbij consumenten en producenten elkaar ontmoeten halen steeds vaker de media. Maar moet de korte keten per definitie kleinschalig blijven, of is het haalbaar om ook in onze supermarkten de korte keten een plaats te geven? Zowel de SFERE groep van de KU Leuven als Rikolto buigen zich al een aantal jaar over dit thema. Op 3 mei nodigen we een aantal belangrijke spelers uit om hierover samen in dialoog te gaan.

Praktisch 

Donderdag 3 mei, ontbijt om 8u, en afsluitende lunch om 12u30

Provinciehuis Vlaams-Brabant, Leuven

Registratie is gratis maar vereist

Programma

8u          Welkom met ontbijt

8.40       Intro Joris Aertsens (Rikolto) en Tjitske Anna Zwart (KU Leuven) – Waarom dit evenement ?

9.00       Getuigenissen van supermarkten en lokale producenten/organisaties

  1. Dirk Nijs, Carrefour
  2. Niels Van Couter, Colruyt Group
  3. Daan Vanhorenbeek, Straffe Streek
  4. Mario van Hellemont, Fruitteler
  5. Lieta Goethijn, Stad Gent

10.45-11.00 pauze

11.00     Presentatie Tjitske Anna Zwart, KU Leuven onderzoeker in het project Food4Sustainability.

Supermarkten die lokaal aankopen, kan dat wel?

11.20     Open dialoog met Dirk Nijs (Carrefour), Niels Van Couter (Colruyt Group), Daan Vanhorenbeek (Straffe Streek), Mario Van Hellemont (fruitteler), Lieta Goethijn (Stad Gent), Patrick Pasgang (Innovatiesteunpunt Boerenbond)

  • Waar zit de meerwaarde voor supermarkten en lokale producenten in het lokaal aankopen?
  • Waarom zou je het doen?
  • Is het echt beter?
  • Is het wel te combineren?
  • Wat zijn de problemen en hoe kun je die overstijgen?

12.00     Lunch

 

Registratie

Inschrijving is gratis, maar registratie verplicht.

Food4Sustainability onderzocht gedurende 4 jaar het bestuur van initiatieven in het kader van transitie naar een duurzaam voedselsysteem, met een nadruk op de praktijken van klein- en grootschalige initiatieven rond lokale voeding. Het consortium bestaat uit onderzoekers uit 3 Belgische universiteiten, UCL, KU Leuven en ULB, en wordt gefinancierd door BELSPO. Meer info op www.food4sustainability.be

Rikolto ziet het binnenbrengen van korte keten principes bij retail, horeca en grootkeukens als een manier om opnieuw zuurstof te geven aan ons voedselsysteem. Verbinding tussen consument, producent en andere spelers in de keten, leidt tot meer inzicht in de uitdagingen van boeren. Consumenten zien weer de echte waarde van voeding en het belang van correcte prijzen. Producenten kunnen beter inspelen op de verwachtingen van consumenten, bijvoorbeeld op vlak van milieu en diervriendelijke productie. 

Presentatie Jill Soels – Carrefour
Presentatie Niels Van Couter – Colruyt
Presentatie Tjitske Anna Zwart – KU Leuven