Newbie prijs 2019 is afgelopen!

Onze laureaten zijn bekend! Je vindt een overzicht HIER of verder op deze pagina.

Stem op hen doormiddel van een “Like” op onze Facebookpagina, zo kan je hen reeds verzekeren van de helft van de punten. De andere helft ontvangen zij van een professionele jury.

Je kan stemmen tot 1 februari en stemmen op meerdere deelnemers is toegestaan.

Geef jij deze moedige boeren een duwtje in de rug?

Het wedstrijdreglement
PERSBERICHT

De laureaten 2019

Deelneemster: Ann Adriansen
Boerderij: Boerenhoeck

Starten in de landbouw zonder achtergrond is een gigantische stap, maar Ann Adriaensen deinsde hier niet voor terug. Binnenkort zegt ze haar job in de zorgsector vaarwel voor haar grote droom: een gemengd veebedrijf met 980 witvleeskalveren en 159 vleesgeiten. In 2018 verhuisde ze met haar gezin van een nieuwbouw naar een charmante boerderij; begon ze met de opstart van de verkoop van geitenvlees via de korte keten en kreeg ze in december de vergunning voor de vleeskalverenstal. In maart 2019 starten de bouwwerken voor de kalverenstal.
Door de jaren als zorgverlener voor personen met een handicap droomt ze er bovendien van om de boerderij te kunnen openstellen als groene zorginitiatief. Maar dat gaat helaas niet allemaal in 1 keer.

Deelnemer: Boer Olivier
Boerderij: Hof ten dreve

Boer Olivier besliste 5 jaar geleden na zijn economische studies om mee in het landbouwbedrijf van zijn vader te stappen.
Naast de klassieke landbouwactiveiten (akkerbouw en vleesvee) begon hij meer en meer interesse te krijgen in duurzamere en regeneratieve landbouw.
Hij heeft 2 innovatieve producten: Salers natuurrundsvlees en eieren uit een mobiele kippenstal. Terwijl de runderen grazen op natuurweides, scharrelen de kippen in buitenlucht, elke week op een ander stukje weide.
Volg hem op Facebook (https://www.facebook.com/boerolivier/) of Instagram (https://www.instagram.com/boerolivier/)

Meer over Boer Olivier: http://www.boerolivier.be

Deelneemster: Stéphanie De Caluwé
Boerderij: CSA Den Halsberg

Stéphanie was voor kort nog opvoedster, maar nadat ze in Spanje het leven op een boerderij ontdekte, besloot ze toch de stap naar de landbouw te wagen. Ze slaagde erin twee investeerders te overtuigen van haar droom en richtte “CSA Den Halsberg” op, een vernieuwende zelfplukboerderij. Momenteel kunnen geïnteresseerden er reeds groenten, kruiden en bloemen verkrijgen. In de toekomst wordt dit uitgebreid naar meerjarige gewassen, fruit en kleinvee.

Meer over Den Halsberg: http://halsberg.be/

Deelnemers: Eddy Leclere en Colette Lammens
Boerderij: Jonedco

Er zullen weinig fruittelers zijn bij wie de namen Eddy Leclere en Colette Lammens uit Sint-Truiden geen belletje doet rinkelen. Vanuit hun activiteiten in de fruitteelt hebben ze onlangs een nieuw product op de markt gebracht: Seprosa®. In samenwerking met wijndomein Hoenshof in Borgloon ontwikelde ze deze vernieuwende mousserende wijn met fruit van bij ons. Zo bestaat de wijn voor 60% uit geperste appels of peren. Hoewel de naam ondertussen beschermd is, houden Eddy en Colette het niet voor zich. Seprosa® wil een hefboom zijn voor andere fruittelers in Haspengouw en andere fruitgebieden in België. Als het de markt zou weten te veroveren, biedt het mogelijk een oplossing voor de overschotten. Gelukkig drinken Belgen maar al te graag een glaasje bubbels.

Deelnemer: Bert De Coninck
Boerderij: KI Cobbaert

Bert heeft begin dit jaar officieel de stap gezet om aan de zijde van zijn schoonvader het familiebedrijf verder uit te bouwen. KI Cobbaert produceert al 30 jaar kwaliteitsvol varkenssperma. Met de overname door Bert komt er ook een innovatieve stap. Dankzij de ontwikkeling van de “Bereslim” app zullen alle actoren in de keten beter met elkaar kunnen communiceren en technische resultaten uitwisselen. Daarnaast zorgt Bereslim voor een screening op erfelijke gebreken in een zeer vroeg stadium. De zeugenhouder kan rekenen op nog betere genetica en de KI krijgt betrouwbare praktijkdata over het nageslacht van alle beren.

Meer info over KI Cobbaert op http://ki-cobbaert.be/ of http://bereslim.be

Deelneemster: Evi Van Camp
Boerderij: Gebroeders Vercammen

Evi baat samen met Matthias en Jonas Vercammen een succesvol landbouwbedrijf uit dat zich toespitst op kwaliteitsvolle vollegrondgroenten.Toch zetten zij dat stapje meer om aan verbreding te doen, eerst met een hoevewinkel, daarna met een zorgboerderij. Evi kan je drie dagen per week in deze winkel terugvinden. De zorgboerderij leidde tot samenwerkingen met oa Landelijke Gilde Duffel-Mijlstraat en Emmaüs. Jongeren en ouderen uit kwetsbare groepen komen er verschillende dagen per week een handje toesteken.

Meer over Gebroeders Vercammen: http://www.gebroeders-vercammen.be/

Deelnemer: Wim Fobelets 
Boerderij: Flag

Wie de landbouwactualiteit volgt via www.vilt.be weet misschien dat Wim hoofdredacteur is bij VILT, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Over nieuwe artikels denkt hij graag na aan het stuur van zijn tractor want Wim is zelf landbouwer in bijberoep. Op zijn akkerbouwbedrijf in de korte keten teelt hij voornamelijk “vergeten” gewassen: voederbieten, spelt en zwarte (slaat op de kleur – alles staat netjes op factuur…) haver. Als de paarden en schapen in het Hageland er zo goed doorvoed uitzien, weet je nu waarom. Wim is geen boerenzoon zodat hij met een oude hoeve, aftandse tractor en 1 hectare grond startte in 2009. De voorbije tien jaar kocht en restaureerde hij een tweedehands machinepark. Ook de zoektocht naar grond was een uitdaging. In aantal percelen (18) leverde die veel op, maar de versnippering van het platteland speelt Wim parten want zijn areaal blijft steken op 6,3 hectare. Als bij-beroeper heeft hij te weinig tijd om groenten te telen zodat Wim kiest voor akkerbouw met meerwaarde.

Deelneemster: Siska Vanpeteghem
Boerderij: d’ Yzerpasserelle

Na het overlijden van haar echtgenoot stond Siska opeens helemaal alleen in een gemengd landbouwbedrijf met akkerbouw, vleesvarkens & verbreding. Met een vaste werknemer in dienst, steun van familie en vrienden en een stevige portie doorzettingsvermogen werkt zij vandaag nog steeds voort aan de droom van haar en haar man. D’ Yzerpasserelle omvat een waaier van verbreding met oa een B&B, ontmoetingsruimtes en een zorgboerderij.
Zo werkt Siska vol overtuiging aan groei van plant, dier én mens op het platteland. Ook hun dochtertje Irene kreeg de passie voor het buitenleven alvast met de genen mee.

Meer info over d’ Yzerpasserelle: www.dyzerpasserelle.com