Bij ons op de afdeling Bio-economie zijn we erg geïnteresseerd in de recente ontwikkelingen omtrent het concept “urban farming”. Steden hebben een langetermijnsvisie op hun voedselbeleid en stadslandbouw is een van de strategieen om voedselzekerheid te proberen garanderen. In het kader van het Generation F project, het bezoek van Britse onderzoekster Hannah Pitt en onze samenwerkingen met Stad Leuven bezochten we afgelopen weken een aantal van zulke projecten. Hierbij een beknopt overzicht.

Parijs

The first part of our three part visit to Paris brought us to the agricultural college of Paris (AgriParisTech) in the city center. On top of their campus is situated a rooftop farming research facility. The main researcher explained some of the challenges of rooftop farming (weight, facilities, logistics, birds) and showed us their latest progress in the development of a sustainable substrate as a replacement for conventional soil. Currently it exists of pumice, vegetable waste and coffee grounds, but the formula is still undergoing changes. We were also informed about the possibility of alternative crops. As the rooftop shows, on average, a 3 degree T increase compared to floor level, some varieties fare better than others. Learn more here. Secondly, we got a meeting with the deputy of environment. He explained that Paris has been investing heavily in urban and rooftop farming. They look actively for suitable roofs and provide funding to equip these with the necessary facilities. Afterwards innovative and energetic consumers can apply for the spot to start their farm. One of such farms can be seen on the second picture. Besides basic facilities, also the balustrade was provided by the city. There is definitely a learning curve to these project, so the farmer claims. As these unique conditions provide both opportunities and challenges.

Mechelen

In samenwerking met organisatie VELT Mechelen bezochten we enkele samentuinen in de groentenstreek. De tuin van Zorro (Koningin Astridlaan) is een bescheiden samentuin net buiten de stadsring, omringd door appartementen. Gezien er momenteel nog geen bouwplannen voor de grond zijn, kreeg Velt deze tijdelijk in bruikleen voor het opzetten van deze tuin. Enthousiaste omwonende hebben zich verenigd om iedere zaternamiddag te tuinieren. Het beetje productie dat niet voor eigen consumptie wordt gebruikt, wordt verkocht op occasionele markten.

Een tweede samentuin werd opgericht in de De Langhestraat en wordt deels onderhouden door de bewoners van het lokaal dienstencentrum Den Deigem. Ook deze tuin vervangt een oorspronkelijk braak liggend stuk grond dat initieel voornamelijk als parking moest dienen.

Een laatste in regio Mechelen is deze op het terrein van ‘t Grom in Sint-Katelijne-Waver. In het kader van hun museumactiviteiten baadt ‘t Grom een stuk land uit naast het museumgebouw. Op een stuk van dit land is sinds enkele jaren de samentuin te vinden. De opzet verschilt ietswat met deze van de meer stedelijke samentuinen, de gebruikers huren een rug voor een jaar en produceren er hun eigen groenten op. Wat ze juist produceren en hoe is volledig aan hen. Voor het sociale aan de tuin wordt beroep gedaan op jaarlijkse activiteiten zoals een barbeque. Het landelijke karakter van Sint-Katelijne-Waver maakt dat de meeste inwoners een eigen tuin hebben, de deelnemers van deze tuin komen dan ook van verder.

Anderlecht

De abattoir site in Anderlecht is reeds lange tijd de locatie van een permanente voedselmarkt en slagerij. In 2015 werd de site echter opgewaardeerd. Het project omsloot de renovatie van de oude hal en de bouw van omliggende gebouwen zoals een nieuwe markthal en een appartementencomplex. De nieuwe hal, FoodMet genaamd, is nog maar enkele jaren geopend maar bevat 50 standen voor alle soorten voedsel. De hal is 4 dagen per week geopend. Bovenop de hal bevindt zich de eerste daktuin van BIGH, Ferme Abattoir.